• Novinky

        • Valentín
          • Valentín

          • 11. 2. 2014
          •  

            Mnohí vravia, že sviatok sv. Valentína je len ďalším z amerických sviatkov, ktoré sme si akosi „adoptovali“ a opakujeme sa po Američanoch. Ale keby aj, veď je to milé oslavovať lásku a všetko, čo s ňou súvisí. Valentín nie je len patrónom zaľúbencov, ale všetkých, ktorí sa majú radi – deti rodičov a naopak, kamaráti, spolužiaci... Ľudia by sa mali mať radi.

            Pravdou však je, že by to nemalo byť len jeden deň v roku. Lásku by sme si mali prejavovať každý deň v roku. A to nielen slovami, ale hlavne skutkami.

            Kto bol sv. Valentín?

            Je veľmi ťažké sa dopátrať k tomu, kto bol sv. Valentín...

            Kňaz a lekár Valentín žil v 3. stor. n. l. za vlády cisára Claudia. Claudius bol krutý náladový tyran, ktorý sa rozhodol zrušiť manželstvo. Ženatých mužov totiž nepovažoval za dobrých bojovníkov. Manželky a deti pokladal za príťaž a príčinu zbabelstva. Sobášenie tvrdo zakázal! Kňaz Valentín sa proti cisárovi vzbúril, mladých milencov pozýval k sebe a sobášil ich potajme.

            Preto sa Valentínovi hovorí aj priateľ milencov. Hoci to bola vzbura tichá, Cladius sa to dozvedel. Kňaza uväznil a pokúšal sa ho presvedčiť, aby zanechal kresťanstvo a vyhlásil, že prijíma vieru rímskych bohov. Valentín sa však nemienil vzdať svojho zmýšľania. Lásku medzi mužom a ženou pokladal za posvätnú, rovnako ako zväzok, ktorý uzavreli. Ani kruté zaobchádzanie neodvrátilo Valentína od jeho presvedčenia. Preto cisár rozhodol o jeho poprave. Legenda dodáva, že Valentín zanechal pred smrťou dcére žalárnika, s ktorou sa spriatelil, lístok s vyznaním svojej náklonnosti. Končil sa slovami: „...od Tvojho Valentína.“ A toto bola údajne prvá valentínka. Bolo to práve 14.februára 269, tesne pred jeho popravou. V roku 496 pápež Gelasius vyhlásil 14. februára za sviatok sv. Valentína. Neskôr sa tento deň stal dňom milencov a sv. Valentín ich patrónom.  Prvá valentínka, blahoželanie z lásky, sa objavila v 15. storočí. Z londýnskeho väzenia ju svojej manželke poslal Charles, vojvoda Orleánsky. Valentínky, ktoré podobali tým, na ktoré sme zvyknutí dnes, sa však rozšírili až v 19.storočí.

             

             Dnes pokladáme 14.február, Deň svätého Valentína, za jedinečnú príležitosť, ako vyjadriť svojim blízkym lásku, náklonnosť či priazeň. Vyplýva z toho, že valentínky - pozdravy, kvety či drobné darčeky s týmto motívom, nedávame už iba tým, do ktorých sme zamilovaní. Valentínky sa zvyknú posielať či podarúvať aj rodičom, súrodencom, priateľom - skrátka ľudom, ktorých máme radi, ktorých si vážime a v ich spoločnosti sa cítime príjemne. U nás ešte nie, ale v zahraničí je zvykom posielať valentínky aj svojim obľúbeným učiteľom.

            Takže...

            Našej pani riaditeľke Januške,

            pani učiteľke Siske

            a pani vychovávateľke Martuške

            prajeme

            krásneho Valentína!

             

                                                                                                                                            Ing. Lívia Szabóová

             

        • Zápis detí do 1. ročníka v školskom roku 2014/2015
        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • 15. 1. 2014
          • Do galérie Šaliansky Maťko boli pridané fotografie.

              Tento chlapec, to som ja, Šaliansky Maťko, Maťko preto, že ma tak volajú, a šaliansky preto, že som sa narodil v Šali.

            21. ročník Šalianskeho Maťka odštartoval obvodným kolom, ktorého sa zúčastnili a vzorne reprezentovali našu školu Klaudia Barcziová - I. kategória - povesť Verona, Zsófia Szabóová - II. kategória - povesť Kučuk a Belevendy.

            Našim žiačkam srdečne blahoželáme!

             

        • Vianočná párty
          • Vianočná párty

          • 19. 12. 2013
          • Vianočná párty vo veľkom štýle, asi takto by sa dalo charakterizovať  dnešné skvelé popoludnie. Horná trieda sa už tradične zaplnila do posledného miestečka. Milý príhovor pani riaditeľky Janušky a mihotavé svetielka kahančekov nás krásne vianočne naladili a vystúpenie detí mohlo začať. Po Perinbabke, prezentáciách o vianociach a výlete na Bojnický zámok a spoločnej anglickej pesničke nasledovala v dolnej triede ochutnávka vianočných koláčikov mamičiek.

            Bolo to opäť nádherné popoludnie....

                                                                 ĎAKUJEME! :-)

        • Vianočné poďakovanie
          • Vianočné poďakovanie

          • 16. 12. 2013
          • Sú tu opäť  Vianoce.  Čas, kedy spomaľujeme a sme si opäť  trochu bližší.  Čas, keď viac ako  inokedy myslíme na blízkych, opantáva nás neviditeľná ruka nehy, lásky a prostého ľudského porozumenia. Čas, keď sa z nášho najhlbšieho vnútra  vylieva túžba obdarovať, potešiť, urobiť radosť.

            Vianoce sú aj predzvesťou zatvárania dverí za rokom končiacim, príležitosťou  na bilancovanie končiaceho sa roka, ktorý len  nedávno začal a už sa kozmickou rýchlosťou blíži jeho záver.

            Pri tejto príležitosti by som sa chcela poďakovať pedagogickému kolektívu  pod vedením pani riaditeľky Janky Poláčekovej za celoročnú  náročnú, trpezlivú a vysoko profesionálnu prácu s našimi deťmi.

             

            Milá pani riaditeľka Januška,

            pani učiteľka Siska

            a pani vychovávateľka Martuška!

             

            Dovoľte mi zaželať Vám krásne vianočné sviatky. Zaželať Vám  pokoj, ktorý nám počas roka tak často chýba; dotyk blízkych a milovaných, pekné slovo od nich - lebo práve tie sa v dnešných časoch stávajú nedostatkovým tovarom; šťastie a silu do ďalších dní - aby ste správnou nohou vykročili do nového roku 2014!

            V novom roku Vám prajeme  vnútornú silu, stály zmysel pre radosť z malých i veľkých vecí života, veľa ľudskej iskry, lásky na rozdávanie i potešenie z najbližších a ľudí blízkych vášmu srdcu.

                                                                                             Ing. Lívia Szabóová

             

        • Narodeninová párty
        • Vianoce na zámku v Bojniciach
          • Vianoce na zámku v Bojniciach

          • 13. 12. 2013
          • Do galérie Vianoce na zámku v Bojniciach boli pridané fotografie.

            Dňa 12. decembra som oslávila,spolu so spolužiakmi,svoje 10. narodeniny návštevou vianočného Bojnického zámku.Cesta bola dlhá, ale nám to nevadilo.

            V zámku sme mali veľmi milú pani sprievodkyňu. Najskôr sme si pozreli Betlehem a potom sme vyšli hore mnohými schodmi do zámockej veže. Neskôr sme si pozreli salóniky rôznych farieb...ćervený, zelený, modrý.

            V herni sa nachádzalo veľké zrkadlo. Legenda hovorí, že kto sa usmeje do zrkadla, bude na druhý deň krajší. Naše pani učiteľky tam stáli najdlhšie.

            Prezreli sme si aj hrobku Jána Pálffyho,odkiaľ sme vyšli do vždy zelenej záhrady.

            Bojnický zámok je krásny, rada by som sa tam niekedy ešte pozrela.

             

             Zsófia Szabóová, štvrtáčka

        • Vianočná pohoda
        • Perinbabka s Jakubkom zožali obrovský potlesk
          • Perinbabka s Jakubkom zožali obrovský potlesk

          • 8. 12. 2013
          •  

            Vianočné vystúpenie v  kultúrnom dome sa v tomto roku konalo o čosi skôr a bolo sprievodným podujatím novozaloženej tradície Vianočných trhov v našej obci. 

            Naše deti pod vedením pani riaditeľky Janušky a pani učiteľky Sisky dokázali tento rok čosi úžasné!

            Už úvodné tóny čarokrásnej hudobnej rozprávky Perinbabky zaujali prítomných v preplnenej sále kultúrneho domu.Nasledujúce minúty sme však ani nedýchali...

            Jednoznačne najlepší a najkrajší umelecký zážitok za "posledných sto rokov" od prvej po poslednú minútu !!!

            Ďakujeme Vám za úžasnú energiu a radosť, ktorými ste nás prostredníctvom tohto skvelého výkonu tak krásne "dobili".

            Zimovriavky a slza kotúľajúca sa dolu tvárou...  Bolo to  ÚŽASNÉ !!!!!!!

            Už teraz sa tešíme na  " reprízu "   19. decembra!  :-)

                                                                                                                                Ing. Lívia Szabóová

             

          • Málotriedky musia žiť - Učiteľské noviny 28/2013, 19.09.2013, ročník LX

          • 8. 12. 2013
          • Dedinské málotriedne školy sú zvláštnym typom základnej školy. Tá v našej obci je takého rodinného typu. Pani riaditeľka Janka s pani učiteľkou Silvikou nás každé ráno vítajú už pri dverách s milým úsmevom. Prehodím s nimi  pár viet, dozviem sa, čo moju dcéru v daný deň v škole čaká a spokojná odchádzam do práce,  zhodou okolností tiež do školy, ale strednej, v susednom meste.

            Keď moja dcéra nastupovala do prvého ročníka, škola mala 10 žiakov. 5 prváčikov a 5 druháčikov. Žiakov tretieho a štvrtého ročníka škola nemala. V predchádzajúcich dvoch školských rokoch  sem rodičia nezapísali ani jedno dieťa. Zamyslela som sa, prečo asi.... Prišla však nová pani riaditeľka a nastala zmena k lepšiemu. Dnes už školu navštevuje 20 detí. Je málotriedna škola pre deti výhodou, či nevýhodou?

            Úlohy a obsah vzdelávania sú  pre málotriednu i plnoorganizovanú školu rovnaké a kladú sa na ne i rovnaké požiadavky. Špecifickosť málotriedky je ale v tom, že  učiteľ pracuje s viacerými ročníkmi v jednej triede. V tej našej sú pospájané ročníky 1.-2. a 3.-4. Keď bola dcéra prváčka, vždy mi doma porozprávala aj to, čo preberali druháci. V druhom ročníku sa učili  spolu s prvákmi a tretiakmi, čo bolo pre ňu ešte zaujímavejšie.

            Niektorí rodičia tvrdia, že deti si pri prechode na plnoorganizovanú školu ťažšie zvykajú na nové prostredie. Dovolím si však tvrdiť, že  skúsení a zanietení učitelia dokážu deti dokonale pripraviť na prechod na druhý stupeň základnej školy.

            Málotriedna škola na dedine nie je len vzdelávacou inštitúciou, ale zohráva dôležitú úlohu i v živote obce. Učitelia na dedinách plnia ešte i dnes vo väčšej miere mnoho mimoškolských funkcií, ako je tomu v mestách na plnoorganizovaných školách. Od učiteľa na málotriednej škole sa ďalej očakáva, že sa bude k dispozícii pre rozmanité mimoškolské aktivity. S deťmi sa pripravuje na rôzne kultúrne vystúpenia ( deň matiek, mesiac úcty k starším, vianočná akadémia, dni obce atď.), nielen pre rodičov a starých rodičov detí, ale i ostatných obyvateľov obce. Málotriedna škola sa teda stáva aj významným kultúrnym činiteľom.

            Zanietení a kvalifikovaní pedagógovia, vyučovanie anglického jazyka a informatickej výchovy už od 1. ročníka, množstvo mimoškolských aktivít, úspechy v projektoch a súťažiach sú ďalším dôkazom toho, že aj málotriedna škola dokáže obstáť v konkurencii plnoorganizovaných škôl. Jej prípadné zrušenie  by znamenalo  problémy pre deti (dochádzka do školy autobusom). Škola je jednoducho súčasťou každodenného života obce. Škola pre obec znamená život, z obce bez školy odchádzajú mladí ľudia.

            My, za našu  školu vďačíme aj pánovi starostovi, ktorý školu udržal aj vtedy, keď  na ňu obec doplácala, pretože deti začali odchádzať za vzdelávaním do susednej Šale.

            Aj „dedinská“ škola však môže mať kvalitný školský vzdelávací program a  kvalifikovaných pedagógov, ktorí svoju prácu milujú. Dôkazom toho je aj Základná škola v Kráľovej nad Váhom.

                                                                                                                     Ing. Lívia Szabóová, predsedníčka RZ

        • Zlomená noha nie je žiadnou prekážkou pri vzdelávaní
          • Zlomená noha nie je žiadnou prekážkou pri vzdelávaní

          • 7. 12. 2013
          •  

            Stačila malá chvíľka nepozornosti mojej dcéry Zsófiky, nasledoval nevinný pád a výsledkom bola "čižma" na nohe. V našej škole však zlomená noha nie je žiadnou prekážkou pri vzdelávaní. Je  to ďalší dôkaz toho, že táto škola je skutočne školou rodinného typu  a miestom, kde s úsmevom na perách a láskou zvládnu naozaj všetko.  :-)

            Touto cestou vyslovujem obrovské poďakovanie našej pani riaditeľke Januške  Poláčekovej za neoceniteľnú pomoc pri "presunoch", dohľade na polohovaní nohy počas vyučovania a celkovej starostlivosti, ktorú táto nešťastná náhoda priniesla.  

            Ďakujeme aj pani učiteľke Siske, pani vychovávateľke Martuške a všetkých deťom, ktoré Zsófike veľmi ochotne pomáhajú. 

                                                                                                   Ing. Lívia Szabóová, mama

        • Mikulášska nádielka
        • Malá čarovná flauta
          • Malá čarovná flauta

          • 11. 11. 2013
          • Do galérie Malá čarovná flauta boli pridané fotografie.

            Hudobné centrum z Bratislavy nám ponúklo vystúpenie výkonných umelcov v rámci kultúrneho podujatia Malá čarovná flauta. Už samotný názov "čarovná" nám veštil, že predstavenie bude skutočne čarovné. Naše očakávania sa splnili. Spolu so žiakmi so ZŠ s VJM a deťmi z MŠ sme si vypočuli nádherné melódie od hudobného skladateľ W.A. Mozarta a spoločne sme "skúsili", čo je to opera.

            Ďakujeme za krásny kultúrny zážitok!

        • Naše "strašidlá" v Jednote
        • Vystúpenie pre deduškov a babičky
          • Vystúpenie pre deduškov a babičky

          • 29. 10. 2013
          • Do galérie Vystúpenie pre deduškov a babičky boli pridané fotografie.

            Posledný deň pred jesennými prázdninami sme venovali našim starým rodičom, ktorých sme si pozvali do školy, aby sme si ich uctili. Pripravili sme pre našich najbližších rozprávku o Červenej Čiapočke, pásmo krásnych básničiek, Repete s Ivanom Krajíčkom alias Dávidkom Kocsisom, prezentáciu fotografií so starými rodičmi, Všetkovedkov kvíz, tiramisu torty...

            Prežili sme spolu krásne popoludnie.

        • Plavecký výcvik
        • Plavecký výcvik
        • Obecné dni 6.9.-7.9.2013
          • Obecné dni v Kráľovej nad Váhom

          • 9. 9. 2013
          •  

            Na obecných dňoch v Kráľovej nad Váhom vystúpili aj naše žiačky s krásnym prednesom. Zsófika prerozprávala príbeh od Gabriely Futovej, Klaudika prečítala rozprávku v maďarskom jazyku.

             

      • Prihlásenie