• Novinky

          • UŽÍVAME SI KULTÚRU BEZ HRANÍC V. s podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja

          • 28. 7. 2021
          • Školský rok 2020/2021 bol pre nás všetkých opäť veľmi náročný.  Z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie súvisiacou s covid-19 bol vzdelávací proces na školách na dlhé týždne prerušený a opäť sa presunul sa do on-line prostredia.

            Našej základnej škole sa v spolupráci s Rodičovským združením opäť podarilo získať finančnú dotáciu na podporu kultúry z Nitrianskeho samosprávneho kraja zameraný na zážitkové učenie.

            Keďže sa už dlhšie obdobie nemohli uskutočniť žiadne exkurzie, výlety a zážitkové akcie na návrat do školy sme sa všetci veľmi tešili. Tento školský rok sa aj telesná výchova dostala do úzadia, preto  sme si naplánovali  aj turistické výlety.

            Prvý náš zážitkový deň sme zamierili do Bojníc, ktoré dýchajú históriou.  Pozreli sme si naživo zámok, ktorý sme doteraz poznali len z obrázkov v učebnici Vlastivedy. Absolvovali sme vzdelávací program pod názvom Čarovný príbeh pána Bartolomeja. Bola to vlastne prechádzka expozíciou múzea v spoločnosti bábky pána Bartolomeja, ktorý detským návštevníkom predstavil život v zámku v minulosti.  Na príbehu malej slečny Agnes Turzovej spoločne s deťmi porovnával život v období renesancie a v súčasnosti.

            Po prehliadke zámku sme sa presunuli do ZOO. Prezreli sme si tu žijúce zvieratá, z ktorých mnohé deti videli po prvý krát. Potom už nasledovala túra na vyhliadku Čajka, odkiaľ sa nám naskytol očarujúci výhľad na široké okolie. Pomenovali sme si pohoria, ktoré sme odtiaľ videli a pokochali sa krásou našej krajiny.

            Druhý náš zážitkový deň sme zamierili na hrad Červený Kameň.  Tu sme absolvovali vzdelávací program Život na hrade. To, že kedysi sa žilo inak ako dnes, vie hádam každý. Ako inak – to však už každý nevie. Naša sprievodkyňa to vedela a rada nám to porozprávala pri prehliadke devätnástich  miestností juhozápadného krídla hradu.

            Po prehliadke nás čakalo sokoliarske vystúpenie. Bol to úžasný zážitok vidieť dravé vtáky naživo. Potom sme opäť využili turistiku na presun do jaskyne Driny. Jaskyňa Driny je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku a jednou z hlavných turistických atrakcií Malých Karpát. V porovnaní s našimi ostatnými sprístupnenými jaskyňami, v ktorých zväčša prevládajú mohutnejšie podzemné priestory, predstavuje sústavu užších puklinových chodieb, avšak s čarokrásnou kvapľovou výzdobou. Bol to ozajstný zážitok pre všetkých, najmä však pre deti, ktoré boli v jaskyni po prvý krát.

            Ďakujeme za finančnú podporu nášho projektu Rodičovskému združeniu pri ZŠ Kráľová nad Váhom a hlavne Nitrianskemu samosprávnemu kraju, vďaka ktorému sa náš projekt so zážitkovým vyučovaním  mohol uskutočniť.

        • Prihlásenie